Kinderboerderij De Vliert viert 50 jarig bestaan!

Bron WijksNieuws: In 1970 kwam er met betrekking tot het beheren van speeltuinen een nieuwe regeling, de gemeente droeg de exploitatie over aan verenigingen. Speeltuinvereniging  ’de kleine boomgaard’ werd opgericht. Deze was gelegen achter de Hoogstraat en werd beheerd door ‘tante Els’!

Deze speeltuinvereniging legde de basis voor de huidige kinderboerderij, omdat men vond dat naast spelen kinderen ook in contact moesten komen met dieren. Een zeer oud pand werd met grond en al betrokken, juni 1974 vond de officiële opening van de huidige kinderboerderij plaats. Tal van vrijwilligers, met Jan Swier als zeer betrokken voorzitter, hebben in de jaren die volgden hun ziel en zaligheid gelegd aan de ontwikkeling van deze mooie kinderboerderij.

Opening Kinderboerderij De Vliert in 1973

Kinderboerderij ‘de Vliert’ is ontstaan vanuit de Speeltuinvereniging ‘de Kleine Boomgaard’ te Wijk bij Duurstede. Oktober 1973 ging het toenmalige bestuur een kijkje nemen in het voor afbraak bestemde boerderijtje van Kees van der Vliert aan de Trekweg 1 te Wijk bij Duurstede. Deze boerderij was gebouwd als arbeiderswoning met stal. Het stenen gebouw is gebouwd in het jaar 1900, de stal dateert uit 1925. Op oude stafkaarten is nog te zien dat de woning als enige in de Wijkse boomgaarden stond. Water voor deze woning werd ter plaatse opgepompt en bewaard in een opslagtank, omdat de bebouwing van Wijk (stad) te ver was om waterleiding aan te leggen. De boerderij was dichtgetimmerd door de gemeente omdat er al verschillende keren krakers voor bewoning in waren geweest. Het pand was eigendom van de gemeente Wijk bij Duurstede. Het zou namelijk gesloopt worden voor de in opkomst zijnde woonwijk  ’de Horden’ in ± 1980.

Officiële opening op 14 juni 1974

Op 14 juni 1974 werd de eerste fase geopend door burgemeester W.M.A. Peters. Op de uitnodigingskaart werd zeer terecht gezet: „We houden het droog.” Geld voor drank en hapjes was niet voorhanden, er was zelfs geen geld voor koffie. Alles was opgegaan aan het verbouwen van de boerderij en aan voer voor de weinige dieren. Alle ± 500 genodigden hadden dit alles goed begrepen en gewaardeerd. Er waren mensen die met zakken voer kwamen. Iemand kwam zelfs met drie schapen als openingsgeschenk. De dierenarts bood zijn diensten aan als vrijwilliger. Zo hielp de hele gemeenschap mee om het werk van deze groep enthousiaste vrijwilligers te steunen.

De speeltuinvereniging had in die jaren een jaarsubsidie van ƒ 4.000,- (€ 1.815,-) waar ook nog andere activiteiten uit georganiseerd moesten worden, het was zeker geen vetpot. Met 30 vrijwilligers werd begonnen aan deze klus. Dat is uiteindelijk gelukt! Alles staat er nu nog, er is dus echt vakwerk geleverd door de vrijwilligers van ‘de Vliert’.

De boerderij breidt verder uit

Na het slaan van de eerste paal voor  woonwijk “de Horden” op 27 december 1978 kreeg het bestuur van kinderboerderij ‘de Vliert’ symbolisch een volière aangeboden door het Bouwfonds Nederlandse Gemeente. Het is een goede gewoonte dat als er een paal voor een gebouw of woonwijk geslagen wordt, een cadeau wordt achtergelaten binnen de gemeente. Het college van B & W van Wijk bij Duurstede vond het een gepast idee om dit aan de kinderboerderij ten deel te laten vallen. Veel vrijwilligers hebben in de afgelopen jaren meegeholpen van deze kinderboerderij te maken wat het nu is. Zo is er tussen de boerderij en de stal een voerhok en een invalidentoilet gebouwd. Naast de stal een trekker en mestberging. Een Wijks bedrijf schonk het Vlierthuisje, de grote paddenstoel die geplaatst is bij de speeltuin in de grote weide. Na 20 jaar zijn de konijnenhokken, die gemaakt zijn van oud kistenhout,  vervangen door een nieuw kleindierenverblijf dat geheel in eigen beheer gebouwd is, mede door ondersteuning van vele sponsors, zowel geldelijk als materieel. De volière is in 2001 verbouwd tot een educatief centrum voor natuur en milieu educatie. Eerst moesten er sponsors gezocht worden. Dankzij de sponsors en het bouwteam kwam het geheel in 2003 gereed. Een mooie aanwinst voor kinderboerderij ‘de Vliert’.

Hoe is het nu en hoe gaat het verder

Inmiddels is alles geprofessionaliseerd; het beheer wordt uitgevoerd door beroepskrachten van WijkInContact, er zijn veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam, tal van stagiaires doen hun stage bij de kinderboerderij en niet te vergeten de vrijwilligers, die onder andere het beheer in het weekend voor hun rekening nemen.

Uiteraard hebben ook de vele bestuurders, van vereniging naar stichting, een zeer grote bijdrage geleverd, dit alles op vrijwillige basis.

In 2022 is er een geheel nieuw bestuur aangetreden, ook zij gaan door in de voetsporen van hun voorgangers. Het vergroenen en verduurzamen is nu het speerpunt. De resultaten zijn al te zien: een waterspeelplek, zonnepanelen, andere, meer natuurlijke hekken, meer inheemse dieren, meer planten en bomen, enz. Er wordt hiervoor intensief samengewerkt met de organisatie Natuurlijk Heel Leuk!

Ook is het fijn dat tal van middenstanders in de gemeente Wijk bij Duurstede de kinderboerderij een warm hart toedragen en royaal sponsoren!

Reden temeer om nu met iedereen ons 50 jarig jubileum te vieren! Dit doen we op 15 juni 2024 met een geweldig activiteitenprogramma!!! U bent, met kinderen, kleinkinderen, ouders/verzorgers, grootouders of gewoon belangstellend, van harte welkom op deze speciale dag!

Programma 15 juni:

11.00 uur opening feest door burgemeester Iris Meerts

12.00 uur 1e ronde Rad van Fortuin

12.15 uur optreden dansschool Mbition

13.00 uur workshop dans Mbition (iedereen kan en mag meedoen)

13.45 uur 2e ronde Rad van Fortuin

14.00 uur bekendmaking prijswinnaars kleurplatenwedstrijd alle basisscholen

14.15 uur schapenscheren

15.30 uur 3e ronde Rad van Fortuin

16.00 uur einde feest

Naast dit programma kunnen kinderen een ponyritje maken, stenen schilderen, wol spinnen, cavia’s en kuikens knuffelen, spelen in de nieuwe waterspeeltuin enz. Een  springkussen en een hindernisbaan zijn vrij toegankelijk voor alle kinderen! Onze samenwerkingspartners Natuurlijk heel leuk en VNMW-IVN Wijk bij Duurstede verzorgen een aantal natuur activiteiten, maken daar onder andere gebruik van de mooie, nieuwe waterspeeltuin!

Uiteraard wordt de inwendige mens ook niet vergeten, zijn er appels, ijsjes, popcorn, limonade, een koffiebar en kunnen er verse wafels gekocht worden.

Voor vijf euro (er kan niet gepind worden) kunnen kinderen een kaart kopen voor negen activiteiten en/of iets te eten.

Er is zeer weinig parkeergelegenheid bij de kinderboerderij, kom allemaal lopend of met de fiets!

Scroll naar boven