Wijk Staat Stevig!

Wijk bij Duurstede heeft net als andere gemeenten de wettelijke taak om valpreventie in te zetten om kwaliteit van leven te bevorderen en maatschappelijke gevolgen van vallen te minimaliseren. Om die reden is er een projectgroep gevormd van professionals in het zorg- en sociale domein.

Om de implementatie van de ketenaanpak valpreventie te bevorderen zijn in deze projectgroep de verschillende professionals uit het sociale en zorgdomein vertegenwoordigd: praktijkondersteuners, buurtsportcoach, ergotherapeut, fysiotherapeut, beweegagoog (zorginstelling Quarijn). Daarnaast zijn de lijnen met het reguliere beweegaanbod kort. Daar waar mogelijk wordt samengewerkt met professionals die sport- en beweegaanbod aanbieden voor ouderen in allerlei variaties (sportschool-wandelgroepen- meer bewegen voor ouderen etc.).

Er zijn drie onderdelen waaraan gewerkt wordt:

  1. Voorlichting over factoren die bijdragen aan gezond ouder worden en goed herstellen
  2. Valrisico bepalen van 65+
  3. Inventariseren van geschikte valpreventie interventies en indien nodig ontwikkelen

De werkgroep bestaat uit:

  • Roben Schenk, Buurtsport coach, Wijksport
  • Jorien Henning, Ergotherapeut, Fysiotherapie Weustink
  • Rudy Vernooij, Fysiotherapeut, Quarijn
  • Miranda Takken, Praktijkondersteuner Medisch centrum Zandweg
  • Nicolien Jongma, Manager behandel Vakgroepen Quarijn
  • Jorike Olde Loohuis, Beleidsadviseur sport gemeente Wijk bij Duurstede
  • Marie-Rose van Lieshout, Fysiotherapeut, Fysiotherapie Weustink: projectleider
  • Wilke Visser, Wijkverpleegkundige Buurtzorg; (meelezend)
  • Lia van de Craats, Praktijkondersteuner Huisartsenpraktijk Horden / De Geer: (meelezend)

Op dit moment is de praktische uitvoering nog wat beperkt en wordt er vooral achter de schermen hard gewerkt om de uitvoering later in het jaar goed mogelijk te maken.

Een beperkt aantal ouderen heeft al wel eens kennis gemaakt met de smartfloor. Dit blijkt een effectief middel om onderscheid te kunnen maken tussen hoog en laag valrisico. Ook blijkt uit initiatieven elders in het land dat ouderen het leuk vinden om op deze manier meer inzicht te krijgen in hun balans en loopkwaliteit.

Mocht u vragen of ideeƫn hebben die bijdragen aan verdere implementatie neem dan gerust contact op met leden van de werkgroep.

Scroll naar boven